Alternative Text

TRIGON

 
(MOLDOVA)

Anatol Ştefăneţ - violă
Vali Boghean - saxofon, fluier, caval, vocal
Dan Brumă - ghitară
Gari Tverdohleb - tobe, percuţie
 

Alternative Text

CHRISTIAN BAKANIC’S
TRIO INFERNAL

 
(AUSTRIA)


Christian Bakanic – acordeon, pian, percuție l
Christian Wendt –contrabas, ghitară-bas
Jörg Haberl – tobe

În compozițiile sale, Christian Bakanic combină spontaneitatea complexă a jazzului, temperamentul Tango Nuevo, tradițiile muzicii europene și ritmurile moderne. Rezultatul acestor investigații artistice este o muzica transfrontalieră printre stiluri și genuri, plină de pasiune și virtuozitate, care cucerește inimile ascultătorilor. Christian Bakanic’s Trio Infernal a câștigat concursul Fine Tunes Jazz Contest la Festivalul de Jazz din Viena și este deţinător al World Music Award 2015.
Christian Bakanic- acordeonist și compozitor, a studiat muzica folclorică la conservatorul Johann Joseph Fux din Graz și acordeonul clasic la Universitatea de Arte din Graz. Actualmente este apreciat ca un muzician virtuoz de jazz și World Music. A câștigat o serie de premii la concursurile din Styria (Harmonikawettbewerb Grazer Messe, Österreichische Wettbewerbe - Tag der Harmonika) și Premiul concursului Prima la Musica (1997 și 1999) pentru acordeon clasic. Esența compozițiilor lui Christian Bakanic este mișcarea constantă, transformarea continuă și căutarea noilor perspective.

 
Alternative Text





 
 
Alternative Text

 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text

JMO
Jan Galega Brönnimann - Moussa Cissokho - Omri Hason

 
(ELVEȚIA, SENEGAL)

Jan Galega Brönnimann - bas-clarinet, saxofon sopran
Prince Moussa Cissokho - kora, vocal
Omri Hason - percuție, hang, kalimba

Jan Galega, liderul grupului, este un muzician renumit pe scena internațională. Conduce, de asemenea, formațiile cu specific inovativ Brink Man Ship, a.spell, Galega optickle. În calitate de compozitor și instrumentist a cântat cu Lenny Werner, Eddy Floyd, Nils Petter Molvaer, Pierre Favre, Aly Keita, Lucas Niggli, Antonello Messina și a participat la numeroase festivaluri din Asia, America de Nord, Rusia, Africa și Europa. Muzica trupei sale actuale creează un mélange între sonorități tradiționale și moderne din Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Piesele compuse de cei trei originali muzicieni configurează o aventură de neuitat, datorită îmbinării diferitor tradiții muzicale, componenței speciale a trupei și bogăției de melodii și ritmuri pline de inventivitate. În conceptul de față, sunetul korei se contopește cu tonalitățile calde ale clarinetului bas și instrumentelor de percuție orientale

Alternative Text

DUO KOBYLINSKI & PYSZ

 
(POLONIA)


Krzysztof Kobylinski - pian
Maciek Pysz - ghitară

Krzysztof Kobylinski compozitor, pianist, autor de albume muzicale, director artistic al Ethnojazz Festivalului Palmjazz și Director al Centrului Jazzovia din Gliwice. Numele lui Krzysztof Kobylinski a câștigat treptat recunoaștere europeană, artistul ajungând să fie invitat la numeroase evenimente majore. Efectuează turnee extensive în multe țări ale lumii. Numeroși muzicieni renumiți au participat la proiectele sale, sau i-au interpretat muzica, d.ex. Randy Brecker, Ambrose Akinmusire, Bill Evans, Paolo Fresu, Richard Galliano, Renaud Garcia-Fons, Trilok Gurtu… Realizările sale discografice constau în 35 de albume editate în Polonia și în străinătate. Maciek Pysz este cunoscut pentru expresia sa lirică și virtuozitatea inspirată din tango, flamenco, jazz, muzică latină și clasică. Compozițiile sale sunt cunoscute pentru lirismul lor, pentru un sens melodic bine dezvoltat și pentru imaginație. Stabilit în Londra din 2003, a fondat acolo primul său Trio, iar în 2008 a înregistrat albumul de debut. Au urmat turnee și colaborări, inclusiv cu Maurizio Minardi și Patrick Bettison. În februarie 2013, Pysz a înregistrat albumul Insight, cu trioul său de la studioul Artesuono din Udine, Italia, cu inginerul de sunet Stefano Amerio de la ECM Records. Criticul Stephen Graham îl consideră a fi "un album care anunță o nouă afirmare importantă în domeniul ghitarei de jazz" Susținut de British Council din 2015, datorită turneului prin Marea Britanie, Maciek Pysz a primit recenzii marcate cu 5 stele, ce l-au ajutat să-și consolideze un loc propriu pe scena europeană.

Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text

Belle Epoque Duo

 
(FRANȚA)

Vincent Peirani - acordeon
Emile Parisien - saxofon

Cei doi muzicieni și amici reuşesc să îmbine talentul nativ cu o rafinată cultură şi impecabilă tehnică. Discursul muzical se configurează natural, într-o curgere plină de prospeţime, polimorfă, pigmentată cu nuanţe timbrale insolite şi cu surprize la toate nivelurile „scriiturii sonore” – funciarmente marcată de spontaneitate! Suntem transportaţi într-o metadimensiune a spaţiului sonor, unde creativitatea se află în permanentă stare de ebuliţiune. Expresivitatea ilimitată a duo-ului e obţinută prin mijloace pur acustice, fără niciun fel de „aditivi electronici”. Dacă prin jocul său scenic persuasivul Emile Parisien aminteşte de şerpuirile contorsionistice ale clarinetistului italian Gabriele Mirabassi, Peirani reuşeşte performanţa de a rămâne incomparabil. Chiar dacă o face printr-un instrument quasi-extenuat de îndelungata sa utilizare în cadrul stilului valse musette. Or, tocmai pornind de la asemenea premise, Peirani îşi afirmă originalitatea: splendide decupaje melodic-armonice, exploatarea peste limitele imaginarului a potenţialului expresiv al acordeonului, note curbate, supleţe a liniilor basului, eclatante unisoane voce/acordeon. Sunt deținători ai următoarelor premii: Emile Parisien: 2017 : Trofeul francez Victoires du Jazz, pentru album Sfumato - senzația anului; 2017 : Premiul german Echo Jazz, Cel mai bun instrumentist international; 2014 : Victoires du Jazz, Cel mai bun artist al anului; 2012 : Premiul Django Reinhardt, decernat de Academia de Jazz; Vincent Peirani: 2018 : trofeul francez Victoires du Jazz, Cel mai bun artist al anului, 2014 si 2015: Victoires du Jazz, Cel mai bun artist al anului; 2013 : Prix Django Reinhardt, Académie du Jazz; Emile Parisien și Vincent Peirani: 2015 : Echo Jazz (Germania), cel mai bun grup internațional.

Alternative Text

THE DANIEL KARLSSON TRIO

 
(SUEDIA)


Daniel Karlsson - pian
Christian Spering - contrabas
Fredrik Rundqvist - tobe, percuție

Trio-ul lui Daniel Karlsson, de la albumul de debut Das Taxibåt lansat în septembrie 2013, s-a afirmat ca una dintre cele mai interesante apariții din jazzul suedez și european. Succesul a continuat și cu al doilea album, Fusion for Fish, lansat în august 2014, distribuit în țările nordice și baltice, în Europa Centrală și Benelux, muzica lor fiind înalt apreciată de presă. Albumul le-a adus titlul de Jazz Group of the Year din 2014, confirmat de cea mai prestigioasă publicație de jazz scandinavă - Orkester Journalen -, de asemenea, prin Golden Disc 2015 și Jazz Grammy 2015. Lansarea albumului At the Feel Free Falafel din 2016 a repurtat o mulțime de recenzii pozitive în presă. Ultimul albumul, Ding Dong, a fost nominalizat pentru Premiul Grammy Suedez, drept Cel mai Bun album de Jazz din 2018. Contribuțiile uimitoare de muzică nouă continuă... Cea de-a cincea producțiune fu lansată în martie 2018. Muzica e integralmente compusă de Daniel Karlsson. Trio-ul său este descris ca fiind distinctiv și extrovertit, influențat în mod clar de jazz, dar și cu un suflu al anilor 60 și o atmosferă nordică, ambele evidente.

Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text



 
Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text


 
Alternative Text

LISA DOBY QUARTET

 
(SUA, FRANŢA)


Lisa Doby vocal, pian, ghitară.
Aurel King ghitară electrică și acustică, vocal.
Bernhard Ebster contrabas, vocal
Jay Spieldenner tobe, vocal.

Lisa Doby provine din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Încă din copilărie a studiat vioara și trompeta. A lucrat cu producătorul John Burns și a cântat împreună cu Paul Young, Joe Cocker, Percy Sledge, Gary Moore … Un moment imortalizat pentru totdeauna în amintirea ei este colaborarea cu Ray Charles. În 1997, Lisa s-a alăturat echipei Patriciei Kaas. După 18 luni de turneu în jurul lumii, ea decide să devină solistă. Lisa creează trupa sa și scrie propriile cântece, prin care își deschide inima și ne poartă într-o călătorie plină de emoții pe căi pavate cu blues, rock, folk, soul și jazz. Stilurile sunt combinate cu agilitate în muzica ei, compusă cu măiestrie. Lisa lansează două albume de mare succes "FREE TO BE" (2006) si "WHO WE ARE" (2009). Albumul "WHO WE ARE", lansat în Germania, Scandinavia și Franța, este urmat de un turneu european de cincizeci de concerte. În aprilie 2009, Lisa primește o invitație de la Casa Albă (= White House din Washington, D.C.), spre a cânta după discursul de deschidere rostit de președintele Barrack Obama la Summitul NATO de la Strasbourg. Lisa declară: „Sunt deosebit de fericită că am fost la Summit. Având în vedere natura istorică a acestei președinții și evenimentul în sine, pentru mine este o onoare.” În ultimii ani, Lisa Doby a cântat peste 500 de concerte pline de farmec, îmbinând emoțiile cu dinamismul muzicii rock.

Alternative Text

SORIN ZLAT TRIO

 
(ROMÂNIA)


Sorin Zlat - pian
Michael Acker - contrabas
Iulian Nicolau - baterie

În mediul atât de exigent impus de Festivalul Ethno Jazz din Chișinău, grupul pianistului Sorin Zlat reprezintă o revelație valorică provenită de pe tărâmul latinității orientale. Atitudinea adoptată de lider, și preluată de excelenții săi companioni − Nadia Trohin/voce, Michael Acker/contrabas și Iulian Nicolau/baterie − este una pe care critica anglo-saxonă ar denumi-o no-nonsense. Parafrazând, se poate vorbi aci de atașament față de valorile stabile ale jazzului, pragmatism stilistic, swing inteligent, suplețea exprimării individuale și a traficului de idei dintre cei patru muzicieni. Toate acestea nu exclud, ci chiar presupun, solo-uri substanțiale, îmbinând energia cu eleganța, sau discursuri improvizatorice presărate cu agreabile capcane. La Zlat frapează apetența pentru pianistica năvalnică, în descendența unui McCoy Tyner, temperată de interludii discret ironice amintind de Ahmad Jamal. Pianist, clarinetist și compozitor de real talent, Sorin Zlat a fost onorat cu distincții precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida (2015), Marele Premiu al Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Montreux (2015). Invitat ca headliner la Jackson Jazz Festival 2017, Sorin Zlat a concertat pe aceeași scenă alături de Chick Corea Trio, Joey Aleander Trio și The Commodores. Nadia Trohin s-a născut la Chişinău, unde a absolvit Colegiul Naţional de Muzică Ştefan Neaga, specializarea pian. Şi-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Bucureşti, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică. A debutat în jazz în 2010 când a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă („Nadia&Friends”) la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. În 2011 a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian alături de care a înregistrat CD-ul La margine de Bucureşti. De atunci activitatea sa artistică a cuprins numeroase apariții pe scenele festivalurilor de jazz din țară și din străinatate, colaborări cu muzicieni români de jazz, dar şi din afara ţării (Chris Dahlgren, John Betsch, Christian Lillinger, Jerzy Malek, Gyorgy Jeszensky ş.a). În trecut a fost solistă a grupului Millenium, cu care a înregistrat două albume (Fata sihastră și Creştini, Crăciunul a sosit), iar între 2010 și 2013 a fost membră a grupului vocal Jazzapella. Pe lângă activitatea scenică, susține și o activitate didactică, fiind cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, secția jazz, şi corepetitor în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti. Prestațiile Cvartetului Sorin Zlat sunt întregite de excelentul tandem ritmic alcătuit din Michael Acker/contrabas & Iulian Nicolau/baterie, doi dintre cei mai clar definiți și mai promițători jazzmeni din noul val al jazzului românesc.

 
Alternative Text
 
Alternative Text
 
Alternative Text



Alternative Text  
Alternative Text  
Alternative Text
  
Alternative Text
  
 
Alternative Text
  
Alternative Text
    




 
Alternative Text
  


 
Alternative Text
  
 
Alternative Text
  
 
Alternative Text
 
Alternative Text
  
 
Alternative Text
  



 

Alternative Text

VIRGIL MIHAIU

(ROMÂNIA)

Scriitor, jazzolog, dipomat, profesor de estetica jazzului, performer de jazz-poetry. Co-fondator și primul director al Institutului Cultural Român din Lisabona, ministru-consilier la Ambasada României din Lisabona (2006-2012). Corespondent pentru România al revistei Jazz Forum, editată la Varșovia de Federația Internațională de Jazz; membru al colegiului redacțional Down Beat, publicația-stindard a jazzului mondial; din 1990, editor al paginilor Jazz Context din cadrul revistei de cultură Steaua; fondator al Cursului de Estetica Jazzului la Academia Națională de Muzică din Cluj; din 2015 îndeplinește dubla funcție de director la Centrul Cultural Casa do Brasil și la Biblioteca de Studii Latino-Americane (ambele instituții funcționează sub auspiciile principalei Universități Clujene, cu rădăcini în secolul XVI). Bibliografia proprie însumează 17 volume de poeme și eseuri de jazzologie. Co-autor al volumelor Russian Jazz New Identity (London, 1985), Jazz in Europa (Darmstadt, 1994), Jazz in Word (Wurzburg, 2018), The History of European Jazz (Sheffield/Anglia & Bristol/USA, 2018). Maestru de ceremonii al Festivalului Internațional Ethno-Jazz/Chișinău, începând de la prima ediție și până în prezent