Partener
media:

 

Festival
susținut de:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suport media:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORGANIZATORI:

(37322) 74 75 96

contact@
trigonjazz.com

 

(37322) 52 27 04
av.mpostica@
gmail.com

 

NETNAKISUM
(Austria)

Claudia Schwab - vioară, voce
Marie-Theres Hartel - violă, voce
DeeLinde - violoncel, voce

    „Indrăznețe, amuzante și extrem de incitante! Ce mai poți cere unor muzicieni extrem de talentați?! Asta e Netnakisum – sunt virtuoase, admirabile!” (Züricher Oberländer/CH)
    Originare din regiunea Styria din sud-estul Austriei, aceste trei domnișoare au alcătuit un stil propriu, au materializat cu înflăcărare și eleganță compoziții inedite. Concertele susținute de Netnakisum e ca o declarație de dragoste față de muzică. Netnakisum înglobează o gamă largă de referințe muzicale: de la folclorul balcanic până la folclorul din zona masivului Dachstein, de asemnea remarcăm și elemente de jazz, hard rock și yodel-ul tirolez, Deep Purple, Ravel.
    Datorită profesionalismului și umorului rafinat, și-au creat treptat o imagine de invidiat nu numai în Europa. Au susținut concerte în: Austria, Germania, Elveția, Irlanda, Anglia, Italia, Portugalia, Spania, Malta, Grecia, Algeria, Croația, Republica Cehă, China, Olanda și Statele Unite.

MOTION TRIO
(Polonia)

Janusz Wojtarowicz, Pawel Baranek, Marcin Galazyn - acordeon

    Istoria Motion Trio a luat naștere în anul 1996. Ansamblu înființat de către Janusz Wojtarowicz - liderul și autorul majorității pieselor din repertoriul grupului.
    Sunt artiști de talie mondială care explorează acordeonul până la maximum, transformând concertele sale în adevărate spectacole muzical-dramatice, cu tentă de melancolie și emoții puternice. MOTION TRIO a obținut mai multe premii prestigioase, printre care: Grand Prix la al IV-a Concurs Internațional Krzysztof Penderecki în anul 2000, Deutsche Shallplatten Kritik, Grand Prix în cadrul concursului muzical polonez, Cel mai bun album al anului 2000, Cel mai bun debut al anului (anul 2000, Jazzi Magazine), „Gus Viseur” în categoria ”Descoperire muzicală” (anul 2005, Franța), în 2009 „Cobalt Muse” - Premiul Fundației "Different Tones" pentru contribuția la dezvoltarea artei, în 2011 distincția „Honoris Gratia” - merit special al orașului Cracovia. Janusz Wojtarowicz, alături de MOTION TRIO a patronat ateliere de creație în cadrul Academiei Regale de Muzică din Londra, în cadrul Universității din Chicago, de asemenea și la Conservatorul Național din Paris. Formația a editat 9 CD-uri. A înregistrat și pentru posturile TV: Arte, ZDF, WDR, France 3, Mezzo, TVP, TVP Kultura; A susținut concerte pe cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Viena), Barbican Centre (Londra), La Folle Journee (Nantes), Comédie-Française (Paris);
     MOTION TRIO a colaborat și cu Michael Nyman Band, Bobby McFerrin, Krzesimir Dębski, Trilok Gurtu, Michał Urbaniak, WDR Rundfunkorchester Köln, Deutsches Filmorchester Babelsberg, Sinfoniett Riga, Rio de Janeiro Orquestra do Teatro Municipal, Orchestra Camerala „Aukso”, Orchestra Filarmonica din Lodz, ansamblul „Kontraste” (Nurnberg)…

RUSCONI
(Elveția)

 

Stefan Rusconi - pian, vocal
Fabian Gisler - contrabas, vocal
Claudio Struby - tobe, vocal

    Acest trio înființat în urmă cu șapte ani a reușit să creeze un sunet armonios, cu trăsături specifice limbajului artistic propriu.
    Piesele lor interpretate de vocile excepționale al membrilor formației îmbină peisaje sonore cu tehnica instrumentală plină de surprize.
    Fiecare compoziție alcătuita în baza unui ritm impetuos, combinat cu linii melodice de jazz sau art-rock contemporan, devine o perfecta operă de artă modernă.
    Muzicieni au susținut peste 250 de concerte în Europa și Asia, în țări precum: Elveția, Germania, Austria, Spania, Franța, Italia, Suedia, Malaezia, Indonezia, China și Coreea. Și-au câștigat mii de admiratori în lumea întreagă.
    Grupul a editat patru CD-uri la casele de discuri independente din Elveția, și la Sony Music în Germania. Grație sensibilității lor artistice, au colaborat cu artiști de renume așa ca Pipilotti Rist, Diana Scheunemann, colectivul „Zweihundfilm.”
    În 2011 Stefan Rusconi, pentru albumul „It's a Sonic Life”, a fost decorat la concursul elvețian „ECHO” în categoria „Cel mai bun Instrumentalist – Pian”. În colaborare cu grupul cineaștilor Winterthurer, Rusconi a lansat un video clip „One Up Down Left Right”. Acest videoclip a fost prezentat în cadrul a numeroase festivaluri de film și a câștigat Premiul publicului, precum și un Premiu special al Juriului la Festivalul de Film Solothurner 2010.
    Clipul „The Destroyed Room” a luat un Premiu al Juriului la festivalul de film Solothurner 2011. Ultimul clip „Alice in the sky” a fost distins ca „Cel mai bun clip video Elvețian” la festivalul Solothurner în 2013.

MARE NOSTRUM trio
(Franța, Italia, Suedia)

Richard Galliano - acordeon, bandoneon
Paolo Fresu - trompeta, flugelhorn
Jan Lundgren - pian

    Un trio format din giganții jazzului contemporan. Sunt muzicieni care găsesc cu ușurință un echilibru jucăuș între temperament și eleganță.
    Richard Galliano e unul dintre cei mai notorii artiști ai jazzului modern. A cucerit admiraţia milioanelor de oameni din întreaga lumea. La fel ca marele său prieten, fondatorul stilului „Tango Nuevo” - Astor Piazzolla, Galliano a îmbogățit istoria muzicii cu stilul „New Musette” e ca un fel de replică franceză la tangoul argentinian. Creatorul stilului se autodefinește drept un simplu muzician. Refuză să se limiteze la anumite genuri sau stilistici muzicale. În muzica sa, elementul naţional se îmbină cu o iscusință tehnică extraordinară, iar interesul pentru trecut - cu tendința de a crea ceva nou.
    În palmaresul acestui muzician se înscriu sute de mii de discuri vândute în întreaga lume.
    A obținut premii prestigioase: Primul premiu "World Cup", obţinut doi ani la rând la concursul acordeoniştilor (în 1966 în Spania, și 1967 în Franţa), Premiul Preşedintelui De Gaulle în 1968, Marele Premiu pentru Disc al Academiei Charles Cros, premiul Django d'Or şi premiul Django Reinhardt al Academiei de Jazz, premiul Boris Vian al Academiei de Jazz, precum şi premiul „Best International Album” (Muzică Jazz), nemaivorbind de premiile anuale din 1993, 1996, 1997 la nominalizările „Cel mai bun muzician al anului” şi „Cel mai bun album al anului” și Premiului SACEM pentru activitatea pedagogică.
    In 2004 - statul francez i-a acordat Ordinul Național al Legiunii de Onoare cu titlul de „Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii ”, în 2009 a primit Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, în 2011 - titlul de Comandant al Ordinului în Artă și Literatură.
    Galliano are un talent multilateral, ilustrat și prin nume mari de cântareți și muzicieni cu care a lucrat: Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Greco și Claude Nougaro; muzicieni de jazz - Joe Zawinul, Charlie Haden, Al Foster, Michel Portal, Eddy Louiss, Aldo Romano, Didier Lockwood, Michel Petrucciani, Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Philip Catherine, Bobby Mc Ferrin - cu toții sunt o legendă.
    Paolo Fresu a înregistrat mai mult de 160 de CD-uri, dintre care 20 personale. Celelalte albume au fost create în multiple colaborări internaționale. A muncit ca jurnalist pentru diverse reviste de muzică, a moderat emisiuni pentru RAI, a scris muzică pentru teatru, cinema, radio și programe TV naționale și internaționale .
    Grație talentului inedit și datorită realizărilor sale discografice, Fresu, încă de la bun început, deținea mereu locurile de frunte în topurile mai multor posturi de Radio și în cadrul Revistelor de Jazz.
    În lista sa triumfală se înscriu:
1984 - Premiul italian „Tânăr Talent” al Jurnalului Musica Jazz, și Premiul Radio Uno jazz al Radio și televiziunei Italiane (RAI),
1985 - Premiul „Radiocorriere TV”, și Premiul „Città di Alassio”,
1990 - Premiile în trei nominații „Cel mai bun muzician italian”, „Cel mai bun grup” (Paolo Fresu Quintet) și „Cel mai bun album” pentru CD „Live in Montpellier” a Jurnalului Musica Jazz,
1991 - Premiul de Excelență în activitatea artistică al Președintelui Consiliului regional din Sardinia, 1995 – „Bobby Jasper Prix” al Academiei de Jazz franceze, și Premiul Concursului „Golfo degli Angeli” din Cagliari, premiul „Choc” al Revistei franceze Jazzman pentru albumul „Night on the City“ ,
1996 - Premiul francez „Django d'Or” în nominația „Cel mai bun muzician european”, „Cetățeanul de onore” al orașului Ozieri și Premiul Accademiei de Muzică W.A. Mozart din Taranto.
2000 - Premiul „Arrigo Polillo” al Jurnalului Muzica Jazz în nominația „Cel mai bun album” pentru CD-ul „Shades of Chet”, Premiul „Choc” pentru Cd-ul „Mélos” (Franța), și Titlul „Cetățean de onoare” al orașului Nuoro (Italia),
2001 - Premiul „Django d'Or” al Academiei franceze în nominația „Cel mai bun muzician”,
2002 - Premiul „Django d'Or” al Academiei de jazz italiene în nominația „Cel mai bun muzician”, Premiul „Roma c'è”,
2003 - Premiul în domeniul artei contemporane „Banari Arte”, titlul „Cetățean de onoare” al orașului Junas (Franța),
2003 - Nominalizat pentru Panglica de Argint pentru muzica din filmul „Il Piu' Crudele Dei Giorni”,
2004 – Premiul Panglica de Argint pentru muzica din filmul „The Island”,
2005 - Premiu „Porto Rotondo”, nominalizat la „Grammy Latino” în Santa Monica (California), Premiu și titlul de „Doctor Onorific” al orașului Mamoiada,
2007 - Premiul „Blue Note” la Milano, Premiul Panglica de Argint la Castelsardo, Premiul Italian de Jazz „Luca Flores” nominalizare „Cel mai bun artist”,
2008 - Premiu Italian de Jazz „Luca Flores”, nominalizare „Cel mai bun Album” pentru CD-ul „Stanley Music”,
2013 - Titlu onorific de Magistru al Universității din Milano-Bicocca pentru realizările în artă și promovarea culturii.
    Jan Lundgren face parte dintr-o tradiție lungă de remarcabili pianiști inovatori din Suedia, cum ar fi Jan Johansson, Bobo Stenson și Esbjörn Svensson.
Versatilitatea, curiozitatea şi cunoştinţele impresionante în jazz, l-au facut pe Landgren unul dintre cei mai respectuoși pianiști contemporani. Actualmente este unul dintre cei mai interesanți jazz-pianiști pe scena mondială.
    Abilitățile sale de a integra într-un ansamblu diferite curente muzicale sunt fascinante și unicale în sine.
Muzica clasică contemporană, inepuizabila tradiție folklorică nordică, sau pulsarea muzicii afro-americane sunt adânc înrădăcinate în jazz: Lundgren conduce ascultătorul într-o călătorie a revelațiilor - uneori relaxante, uneori extrem de revigurante, dar întotdeauna prin intermediul sunetelor foarte individualizate.
    După absolvirea Colegiului Muzical din Malmo, Lundgren a căpătat reputația de muzician inedit, afirmându-se cu succes în 1994 prin albumul său de debut „Concluzii”.
    Cu trioul a înregistrat șapte albume care au avut un mare succes. Albumul „Standartele suedeze”, editat în 1997 a devenit un bestseller, câştigând un Disc de Aur în Suedia.
    Albumul „Peisaje” (2003) în care muzica folclorică suedeză este mixată cu libertatea jazz-ului, a devenit popular în scurt timp.
    Jan Lundgren a fost distins cu o serie întreagă de premii: premiile Grammy în Suedia în anii 1995, 1997 și 2008; premiile suedeze „Django d'Or” în 1998, 2001 și 2002 .

NICCOLO FARACI trio
(Italia)


Lorenzo Paesani - pian
Niccolo Faraci - contrabas
Francesco Miccolis - tobe

    
Niccolo Faraci este un contrabasist și compozitor bine-cunoscut în Italia. Compune și înregistrează muzică cu prietenii săi, printre care se pot menționa nume ale jazului internațional precum: Michel Godard, Achille Succi, Lorenzo Paesani, Dario Congedo, Luca Aquino, Massimo MANZI, Andrea Esperti, Francesco D'Auria, Marco Bianchi, Maurizio Aliffi, Ferdinando Farao, Attila Faravelli, Michele Benvenuti...
    A concertat în Germania, Belgia, Elveția, Italia, Muntenegru, China, Iordania participând la jazz festivaluri ca Montreux, Pescara jazz, Chieti tradițional jazz festival, Jazz Petrovac, AMR and CHORUS, Blue Note, Siena jazz...
    Din anii 90, muzicianul și-a arătat interesul față de experimentele muzicale. Experiența acumulată de-a lungul activității sale profesionale l-a îndrumat spre căutarea unui limbaj personal în muzica improvizatorică.
    Preocupat de crearea proiectului dedicat jazz-ului European, Niccolo Faraci crează compoziții în care evită existența rădăcinilor afro-americane jazz-istice.
Scopul său este investigarea modalității improvizatorice ale canoanelor "europene", dar totuși el rămâne în sfera jazz-ului modern sau a jazz-rock-ului.
Fiind interest de viitorul omenirii, de Pământ și univers, Niccolo Faraci și-a transformat visele în compoziții muzicale reprezentate în ultimul album „Tokyo 2674”: reprezintă o călătorie imaginară într-o realitate paralelă. Albumul a fost lansat în 2012 de Enrico Blumer Label (Italia).
    Fiind adept al literaturii științifico-fantastice, Niccolo Faraci a formulat ideea și misiunea acestui CD: “Să fii un simplu cercetător în domeniul armoniei între minte și spirit.”

WORLD KORA trio
(SUA, Mali, Franța)

Eric Longsworth - violoncel
Cherif Soumano - kora
Jean Luc Di fraya - voce, percuție

    
Eric Longsworth este un compozitor și violoncelist American. A descoperit lumea jazz-ului alături de profesorul său David Baker, în timpul anilor de studiu la Universitatea din Indiana.
    Din 1982 a evaluat în cadrul a mai multor orchestre din Statele Unite: Houston Ballet Orchestra, Orchestra de Camera din Texas, Houston Pops Orchestra, Orchestra Simfonică din Houston.
    În 1986/1987 participă la atelierele lui Dave Holland, Dave Liebman, John Abercrombie și Steve Coleman. Aici descoperă ambianța improvizației și ia decizia de a se îndrepta spre orizonturi noi.
    În 2002 Longsworth s-a mutat în Franța, unde a participat la numeroase festivaluri, cântând cu Daniel Mille, Pierre Tanguay, Sylvain Luc, Michel Portal, Xavier Garcia...
    Între 2007/2010 a susținut mai mult de 150 de spectacole în turneele prin Europa și America Latină.
    Eric Longsworth și Cherif Soumano s-au întâlnit în 2010 la Festivalul „Rochefort en Accords” din Franța.
    Directorul festivalului le-a sugerat ideea de a cânta în duet la deschiderea festivalului. Acest concert a pus bazele unei noi formații. Împreună cu percuționistul și vocalistul Jean-Luc Di Fraya, muzicienii originari din diverse culturi au format World Kora Trio.
    Culorile muzicii africane întruchipate de instrumentul Kora și vocea cerească a percuționistului Jean Luc Di Fraya unite în compozițiile violoncelistului Eric Longsworth, au ridicat acești muzicieni la un nivel mondial. Dialogul lor jucăuș și dinamic cu brio ilustrează faptul că muzica, fără îndoială, e un limbaj universal care sfidează orice granițe.
    Stilul muzical al lui Cherif este influențat de muzica tradițională din Mali, în care Kora istoric este un instrument - cheie. În afară de muzica folclorică, Cherif cânta la kora rock, reggae și jazz.
    Anume în jazz își potolește interesul personal față de diverse culturi muzicale, găsind o amprentă pentru expresivitatea sa spirituală și o priză minunată pentru abilitățile sale improvizatorice.
    Este bine apreciat pentru versatilitatea și originalitatea sa. Jean-Luc extinde paleta de sunete ale acestui trio neobișnuit. Are o voce extraordinară care contrabalansează atacul percutant al Korei și se împletește cu sunetele melodioase ale violoncelului în compozițiile lui Eric Longsworth. Muzica lor e o ofertă muzicală rară - World muzic în cel mai direct sens.
    Nu e de mirare că în realitatea socială și politică actuală, proiectele de acest gen, ajung la inimile oamenilor.     Anume așa și se numește ultimul album al grupului editat în 2012 „Korazon”, în care muzicienii își afirmă gândurile adresate omenirei.

JOSCHO STEPHAN trio
(Germania)

Joscho Stephan - chitară
Günter Stephan - chitară
Volker Kamp - contrabas

    
Joscho Stephan e un interpret, ale cărui posibilități tehnice par să nu aibă limite. Fiecare apariție concertistică a lui Joscho lasă publicul vrăjit.
    În jazz și anume în Gypsy Swing, și-a găsit vehiculul perfect pentru expresiile sale muzicale.
    Nici un alt chitarist, decât Joscho Stephan, nu cântă cu atâta măiestrie Gypsy Swing modern. Oferă un sunet autentic, armonie plină de rafinament, simț ritmic, o tehnică impecabilă și uimitoare. Stephan și-a câștigat o reputație remarcabilă pe scena internațională, cântând cu propriile sale ansambluri (trio sau cvintet) la numeroase festivaluri importante din Europa și America. A evaluat pe scene ca: Lincoln Center din New York și legendarul jazz club: Birdland în capitala muzicii din America, Nashville. A lansat deja 7 CD-uri și un DVD cu variaţii originale jazzistice şi interpretări moderne în stilul Gypsy Swing. Aceste albume îl afișează ca pe un artist unic și un solist fantastic cu o dinamică explozivă, nuanțe subtile și frazeologii surprinzătoare. Talentul lui Joscho Stephan a fost bine apreciat și-n presă, chiar imediat după apariția albumului său de debut „Swinging Strings”. În 2000, revista americană „Guitar Player” a oferit acestui album titlul de CD-ul lunii iulie. În 2004 renumitul „Acoustic Guitar Magazine” l-a numit pe Joscho Stephan - inovator original al genului și reprezentant al viitoarei tradiții Gypsy jazz. Ca nimeni altul, Joscho înțelege definirea și evoluția constantă a tradiției Gypsy Swing, adaptarea acesteia la modernitate prin fuziunea сu mai multe genuri muzicale cum ar fi: muzica latină, clasică, jazz.

OMAGIU MARIA TĂNASE



Anatol Stefanet - viola
Alexandru Arcuș - saxofon, flaut, caval,
Serghei Ivanov - pian
Gari Tverdohleb - tobe, percuție, xilofon.

Maria Răducanu (România) – vocal ,
Geta Burlacu – vocal,
Cornelia Ștefaneț – vocal,
Cristina Pintilie – vocal,
Olesea Tukan – vocal, saxofon,
Nadin Trohin – vocal
Marcel Ștefaneț - vioară,
Veaceslav Ștefaneț - vioară,
Igor Stahi - violoncel.

    
Festivalul se va încheia cu-n „Omagiu Mariei Tănase”, celebrând 100 de ani de la naşterea marii cântăreţe.
    Născută pe 25 septembrie 1913 în București, a devenit o legendară personalitate a muzicii populare românești, a cărei amintire este păstrată la loc de cinste, în inimile celor care au apreciat-o.     
Se spune că Franța a avut-o pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase.     
A trăit, a iubit și a murit în cântecele sale, și-a lăsat o moștenire prețioasă atât de dragă sufletului românesc. Testamentul inimii sale ni l-a transmis printr-un repertoriu vast alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României.

NIKORASON`G
(Moldova)

Ksenia Nikora - voce
Serghei Bilcenco - chitară, pian
Victor Velk - chitară
Gheorghe Postoroncă - chitară-bass, contrabas
Gari Tverdohleb - tobe, percuție

    
Electro-acustic band NIKORASON'g – inițiat în anul 2005 de către un tandem creativ - Ksenia Nikora și Serghei Bilchenko.
    Profesionalismul și creativitatea lor artistică evedențiază prin programele create în diverse stiluri și genuri muzicale: Rhythm & Blues, Soul, Smooth Jazz, Latino. Fiind în căutarea unui mod (limbaj) propriu de exprimare artistică, formația experimentează în permanență, lărgindu-și repertoriul și afirmându-se în viața culturală a Moldovei.     Concertele formației sunt atractive, originale, interesante din punct de vedere profesional, dar şi emoţional.
    Actualmente expresivitatea și talentul interpreților evoluează spre experiment, ce combina genuri ale muzicii electronice cu diversitatea curentelor jazzistice.

Liberty
(Moldova)

Alexander Olhovici - clarinet
Andrei Demcenco - trompetă
Dmitrii Șeremet - valtornă
Alexander Kneazev - trombon
Igor Donoi - tuba

    
Formația „Liberty” se manifestă prin Dixieland considerat primul stil de jazz orchestral timpuriu, bazat pe muzica de fanfară, marşuri, ragtime şi blues.     
Dezvoltat în anii 20 ai secolului precedent, a devenit clasic, a fost și este în continuare ca un reper important în creativitatea mai multor generații.     
Formația promovează stilul respectiv nu numai pe scena locală, ci și pe scenele țărilor vecine, participând la festivaluri din Odessa, Iujne, Poltava, Yalta, Chișinău.

EXPOZIȚIE

Vasile Botnaru

    
În timpul festivalului, spectatorii vor putea admira expoziţia de lucrări grafice a lui Vasile Botnaru - jurnalist, directorul biroului de la Chişinău al postului de radio„Europa Liberă“.
    Expoziția sub genericul „Oenograme autumnale de Vasileb” cuprinde tablouri grafice în manieră jazzistică, create din culorile vinurilor Moldovei.